Renovation 1662 – AIA

The house owners of this historic
rowhome in Washington, D.C.’s Georgetown community acquired it so they could
appreciate an urban, walkable neighborhood closer to their area of employment. A
comprehensive renovation has transformed the home into a present day, mild-loaded, and
open dwelling. Visually unchanged at the road, the residence nonetheless respects the
context of the community.

“A around-fantastic marriage of
history and contemporary, city dwelling.” – Jury comment

In the primary property,
compartmentalized spaces ended up disconnected from a deep rear garden, and the basement
kitchen area was a full flooring down below the main living place. The renovation is
developed atop the primary shell and infrastructure, all a lot more than a century previous,
and retains the original massing, fenestrations, and historical characteristics.

Downsizing from their former
household in the suburbs, the customers were being wholly invested in living in a more compact
house that emphasized the high quality of room over the quantity. Inspite of
reasonably modest footprints, the home’s new spatial arrangement works in
concert with higher ceilings and substantial expanses of glass to make each place truly feel
substantially extra generous.

“A near-fantastic relationship of
history and present-day, urban dwelling,” pointed out the jury. “This design
thoughtfully translates a compact and crowded historic residence into a roomy,
gentle-crammed house with astonishing celebrations of its heritage and foundations
in just about archeological techniques.”

“This design and style
thoughtfully translates a compact and crowded historic household into a roomy,
mild-filled home with stunning celebrations of its historical past and foundations
in pretty much archeological techniques.” – Jury remark

Inside of, a new open
staircase topped with a skylight permits light to flood the spaces, such as
the basement. On the key amount, the crew removed partitions to superior connect it to
a modern-day addition that stretches into the backyard garden. Higher than, on the next ground,
rooms are opened to the sloping roofline to offer a greater feeling of room. A
grasp bed room with an abundance of glazing sits on the addition’s 2nd
ground. Danish Douglas fir floors and wealthy cabinetry foster a heat and small
aesthetic all through all of the spaces.

This project’s timeline was
appreciably impacted by the many opinions and processes necessary when
operating in just one of Washington’s historic neighborhoods. Having said that, the additional time
authorized for watchful inspection of all style and design implications, ensuing in a
speedier construction interval.

Next Post

NEW VIDEO! My Colourful Home Tour

Be a part of me for a vibrant video home tour of my bungalow ranch. Furthermore, I’m sharing my favourite strategies for decorating with color during your home. But just before we get began, I require to share some heartbreaking information. 💔 Quite a few of your know Tricia, my […]